Yukarıdaki görselde de göreceğiniz üzere çok değerli katılımcılar vardı. Nail Bey yerine MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır katıldı.
Çalıştığım alana daha yakın olduğu için Ali Şen’in konuşmaları çok dikkatimi çekti. Ali Şen Intecro Robotics CEO’sudur. Firma yıllar önce teknoparkta kurulmuş ilk çalışmalar oralarda yapılmış. Fakat bizim de hala yaşadığımız bazı sorunları zamanında onlarda yaşamış.
Teknoparklarda endüstriyel robot projeleri geliştirebilir miyiz ?
Teknopark firmaları dediğimizde hepimizin aklına hala yazılım firmaları geliyor. Teknoparklar ortam olarak bazı konularda sizleri kısıtlıyor. Bunları geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Mesela torna, freze tehgahları gibi tezgahları bu ortamlarda çalıştıramazsınız. İşiniz sadece yazılım değilse illaki bunlara da ihtiyacınız olacaktır. Somut bir örnek vermek gerekirse; bir fabrika montaj otomasyon sistemi yapacaksınız diyelim. Bu işleri yapmak için de teknoparkta firma kurdunuz. Mekanik tasarımınızı SolidWorks ile yaptınız, hazırladığınız CAD datalarıyla birlikte projede kullacağınız robotu belirlemek için RobotStudio ile layout tasarımızı hazırlayıp, robot simulasyonunuzu gerçekleştirdiniz. Projedeki senaryo netleştiğinde pano projenizi de E-Plan ile hazırladınız. Buraya kadar olanları teknopark ofislerinde yapabilirsiniz. SolidWorks’de hazırladığınız mekanik tasarımların imalatını malesef bu ortamlarda gerçekleştiremezsiniz. Tüm mekanikleriniz hazır olduğunda, robotunuz ile birlikte hazırladığınız layoutu test etmek için büyük alanınız yoktur. Projesini hazırladığınız elektrik panosunun imalatını yapacak bir atölyeye burada yine sahip olamazsınız. Böyle olunca ofis işleriniz tamamlandıktan sonra, kalan işlerinizi yapmak için başka bir ortama daha ihtiyacınız olacaktır. Bu da sizleri türlü sıkıntılar içine sokabilir.
Intecro Robotics başarısının sırrı nedir ?
Ali Bey, başarılarının sırrını iki kelime ile özetliyor: inovasyon ve dinamiklik . Her firma katlanabileceği ölçüde değişim sürecine girmek zorunda.
İnovasyon ve dinamiklik ile ilgili örnek verecek olursak; Intecro birçok alanda proje geliştirmiş, bu alanlardan birisi de medikal.
İnovasyon: 2012 yılında medikal alanında bir proje geliştirmişler, fakat ticarileşememiş.
Dinamik: Covid-19 dünyayı sarınca hemen medikal alanında yaptıkları çalışmalara daha fazla yoğunluk vererek Invitro adında moleküler tanı cihazı geliştirmişler. Bu konuda Tübitak ile birlikte çalıştıklarını belirttiler.
Intecro Robotics Jandarma Komutanlığının talebi üzerine 12 bin metrekarelik maske makinesi üretim tesisi yatırımı yaptı. Tesis makine üretimine başladı. Mayıs ayında seri üretime geçecek.
Katma değeri yüksek yazılım ve donanımlar üretmeliyiz.Sanıldığı gibi sadece katma değeri yüksek olan şey yazılım değildir. 2015-2017 yılları verilerinde, robot üreticilerinin satış rakamlarından kg maliyetlerine baktığımızda, 22-38 Euro/kg aralığında olduğunu görüyoruz. Bu rakam havacılık ve makine endüstrisinin bile üzerinde. Türkiye robot üreticileri ve robot entegratörleri olarak dünyaya göre henüz yolun başında. Yıllık 2000 adet robot satın alırken, buna karşılık sadece %3 oranında yurtdışına satış gerçekleştiriyoruz.
Bu arada robot nedir ?
Bunun tanımı ISO8373’de yapılmıştır. “Robot,Endüstriyel uygulamalarda kullanılan,sabit veya hareketli olabilen, 3 veya daha fazla programlanabilir eksene sahip, otomatik kontrollü yeniden programlanabilir çok amaçlı manipülatördür.” Sakın mutfak robotu ile karıştırmayın.
Bunlara ek olarak birde Vartek firmasının büyüme sırrını sizlerle paylaşmak istiyorum. Emre Bey’e sorulduğunda; “Vartek kurulurken sektörde birçok makine üreticisi vardı ve pazarı ellerinde tutuyorlardı. Böyle bir alana girmek çok zordur. Fakat biz öncelikli hedefimizi müşterilerle iletişim olarak koyduğumuz için, müşterilerimize küçük firma ile çalışmanın güzelliklerini yaşattık. Onlar da bu yüzden bizi tercih ediyorlar”dedi.
Bu video konferansta da dikkatimi çeken bölümleri sizinle paylaşmaya çalıştım. Yazılarımdan haberdar olmak için bloguma abone olmayı unutmayın.
Bu yazı 2020 yılında yazılmıştır.
Comments