top of page

Duygusal Zeka : Duygu ve Zeka İlişkisine Yeni Bir Bakış

Duygusal Zeka : Duygu ve Zeka İlişkisine Yeni Bir Bakış - Dr.Yaser el-Ayti

Oysaki insan, nefreti sevgiye, cezayı merhamete ve kızgınlığı iyiliğe dönüştürebilir; lakin bu durum insan ilimle yüceldiğinde zuhur eder.

İnsanın hayattaki başarı ve mutluluğunun zihinsel zekasına değil duygusal zekasına bağlı olduğu da süpheye hiç mahal vermeyecek şekilde ortaya koyulmuştur.

Duygunu kontrol etmek için düşüncelerini kontrol altında tut.

Görüşleri çatışsa da etrafındakilerle sevgi bağını muhafaza eden kimse ile görüş farklılıklarını genellikle husumetle bitiren kimse arasındaki fark nedir ?

Kızgınlık anında duygularına hakim olan insan ile öfkesinden hemen patlayıp ağzından istemediği kelimeler dökülen sonra da pişman olup karşısındakinden af dileyen insan arasındaki fark nedir ?

Sabır gösterme meziyetini de göstermiş olsaydı (ki bu da duygusal zekanın bileşenlerinden biridir.) ve kimseyi yaralamayan yapıcı eleştiriler yapmış olsaydı, idari gücü katbekat artacak, daha az zamanda daha çok işler yapacaktı.

İrade dışı gerçekleşen olaylar - Bilinçaltı örneği

Kendimizi tarif ettiğimiz kelimelere çok dikkat etmeliyiz.

İradenin kuvvetli olması ve nefse hakim olma gücü hayatta başarı ve mutluluğa götürür.

İşte bu duygular uygun zamanda ve uygun dozajda hissedildiği zaman olumlu bir rol oynar. Ama istenenden daha az yada daha çok düzeyde olduğu zaman kişinin hayatına negatif yönde bir etki yapar. Mesela insan çok basit şeyler için kaygılanırsa bu endişe hayatını ele geçirip mutluluğuna engel olduğu gibi sorunları aşmasına da mani olur.

Duygusal zekası olan kimse, duygularını görmezden gelmediği gibi bastırmaya da çalışmaz. Hislerini anlamaya çalışır, sonra da yaratılışına uygun şekilde davranır.

Duygusal zekası olan insan, duygularını tanıyan kişidir. Ne hissettiğini, niye hissettiğini bilir. Düşünce şekli ve davranış biçimiyle hissettikleri arasındaki ilişkiyi bilir.

Yapılan çalışmalar zihinsel zekaları yüksek olan kişilerin duygusal zekalarının zayıf olduğunu ortaya koymuştur. Bu tip insanlar içinde bulundukları duygusal durum sorulduğunda tarif etmekte zorlanırlar.

Duygular bize, kendi hakkımızda, gerçek ve net bilgiler verir, asla yalan söylemez, hakikat dışında bir şey söylemez.

Sorunlara tehlike gözüyle bakanların beyninde kortizol yükselir. Kortizol beynin aktif çalışmasına ket vurur. Sorunlara mücadele sebebi olarak bakanların beyninde katekolamin yükselir. Katekolamin beyindeki nöron sayısını arttırır. Yani sorunlara bir tehdit ve sıkıntı gözüyle baktığımızda; beynimizde düşünme gücümüzü felç edecek bir etkileşim meydana getirmiş oluruz.

Duygusal zekası yüksek olan insanın özelliklerinden birisi de yaptığı iş ile uyum yakalaması, kendini o işe kaptırmasıdır.

Başkalarıyla empati kurması, başkalarının duygularını anlaması, hisleri aracılığıyla duygularını ifade etmesi duygusal zekası olan insanın önemli özelliğidir.

"Bana saygı göstermiyorsun" yerine "Bana böyle davrandığın zaman bana saygı duymadığını düşünüyorum"

Grup içi çalışmalarda başarılı olan toplumlar - Başarılı toplumlar

Gerçek pehlivan güreşte rakibini yenen değildir. Gerçek pehlivan öfkelendiği zaman öfkesini yenendir.

Bazıları üzerimizde hakimiyet kurmak için bizi sinirlendirir veya rahatsız edebilir. Bu yaptıklarına olabildiğince sakin bir şekilde cevap verdiğimizde onları şaşırtırız ve panikletiriz, sonuç olarak hakimiyeti eline geçiren taraf biz oluruz.

Sen şöyle yaptın -> Bu hareketin bana şöyle hissettirdi -> Şöyle davranmanı/yapmanı isterim.

"Bana geç kalacağını neden haber vermedin ? Sen hep böyle yapıyorsun"

Geç kaldın -> Bu durum beni endişelendirdi -> Keşke beni arasaydın.

Şöyle ki sosyal zeka, çatıştığın zamanlarda düşüncelerini başkalarından saklaman anlamına gelmez, aksine bu düşünceyi insanların kabul edeceği şekilde onlara sunmandır.

Hiç şüphe yok ki zaman yönetimi kendini idare etme sanatıdır. Dolayısıyla kendine hakim olabilen, vaktini de kontrol edebilir.

Nitekim duygusal olarak zeki olan insanların özelliklerinden bir tanesi de zaman yönetimi yapabilmeleridir.






Comments


pexels-pixabay-257636.jpg

Abone Olmak İster Misiniz?

Sitede yayınlanacak gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak isterseniz abone olabilirsiniz.

Abone oldunuz, teşekkürler !

bottom of page