top of page

Arçelik Robotik Süreç Otomasyonu (RPA) UIPath Ürününü Nasıl Kullanıyor ?

Arçelik bir RPA ürünü olan UIPath'i nasıl kullanıyor ? UIPath kullanmak için ilk karar nasıl alındı ? Ekip kendi işlerini yazılıma devretmek konusunu nasıl kabul etti ? Kullanıcıların işimizi elimizden alıyor korkusu oldu mu ?


Bu yazıyı okumadan önce RPA(Robotik Süreç Otomasyonu) kavramını ve UIPath ürününü bilmiyorsanız, daha önce duymadıysanız kısaca araştırmanızı tavsiye ederim. Kısaca RPA yazılımları belirli veya belirsiz periyotlu yaptığınız rutin veya belirli şartlara bağlı işlerinizi, kullandığınız diğer yazılımlar ile de birlikte çalışarak sizin için yapan ürünlerdir. Basit bir örnek vermek gerekirse; kullandığınız 3 farklı yazılımdan aldığınız verileri belirli formatta birleştirip düzenleyerek aylık raporu mail olarak paylaşıyorsunuz diyelim, RPA yazılımları ile bu işlemleri çok hızlı bir şekilde otomatize edebilirsiniz.


Robotik süreç otomasyonu çalışmaları ne zaman başladı ? RPA tarafında kaç kişi var ?

Arçelik 2017 yılında RPA ile ilgili ilk adımları atmış. Şuanda süreç dijitalizasyon bölümünün bir kısmı(7 kişilik bir developer ekibi) RPA tarafında görev alıyormuş, ayrıca bunlara destek veren UIPath tarafında bir kişi ve birlikte proje geliştirdikleri partnerları oluyormuş.


Arçelik'de çalışanlar günlük yaptıkları rutin işleri robota devretmeyi nasıl kabul etti ?

Rutin işlerin UIPath robotlarına devredilmesi süreci değişim yönetimi ekibininde desteği ile yürütülmüş. Rutin işlerin robota verilmesi için iletişim kampanyası başlatılmış. Çalışanlar ne istiyor, RPA ekibi ne yapıyor onlar anlatılmış. Sistemin faydalarından ve nerelerde kullanılabileceğinden bahsedilmiş. En önemli faydalardan birisi olan zaman kazancı kavramı öne çıkarılmış. Çalışanların UIPath'e karşı ilgisi uyandırılmış, programa katılımları sağlanmış, uyandırılan ilginin sürdürülmesi devam ediyor. Kullanıcılar rutin işleri robota devredip kendileri daha çok yaratıcı işler yapmak istemişler.



Kullanıcılar rutin işlerini robota devretmek istediklerinde, burada büyüyen talep ve dijitalleşme iştahını süreç dijitalizasyon bölümü nasıl yönetti ?

Çalışanların katılabilecekleri bir ortam sağlanmış. Taleplerin toplandığı bir form oluşturulmuş ve herkes taleplerini buraya girmiş. Gelen talepler dijitalleşme talepleri olduğu için hepsi direkt RPA ile çözülmüyor, süreç dijitalizasyon ekibi talebin durumuna göre konuyu IT,SAP,Entegrasyon veya otomasyon tarafında çözüme kavuşturabiliyormuş.



Comments


pexels-pixabay-257636.jpg

Abone Olmak İster Misiniz?

Sitede yayınlanacak gelişmelerden mail yoluyla haberdar olmak isterseniz abone olabilirsiniz.

Abone oldunuz, teşekkürler !

bottom of page